Afslaget efter samtalen

Hammeren i hovedet! 

Afslaget, rammer som en hammer og man var helt sikker på at den var i skabet. Men noget gik galt – eller gjorde det?


Ofte, når jeg taler med en kandidat om et afslag, så forsøger kandidaten at give sig selv skylden og finde den/de ting der gik galt. Lad være med det, det er nok ikke din skyld når alt gøres op.


Lad mig slå fast med det samme. Det er sjældent, at du har gjort noget galt. Der kan være andre grunde, der gjorde udfaldet. Når et kandidatfelt er sammensat efter grundige samtaler, kommer man til udvælgelsen.


Her skal tingene gå op i en højere enhed:


Passer kemien med den ansættende leder?


Har kandidaten de rigtige faglige erfaringer?


Er det kort sagt den "rigtige" til stillingen?

Du kan spørge ind til den professionelle opfattelse af dig og måske kan jeg guide dig videre, til et drømmejob, hvor dine evner bliver rigtigt udfoldet. Som ansættende leder og rekrutteringsansvarlig skal man huske, at tilbagemeldinger den sidste berøring med kandidaten.


Der får man evalueret processen, fra begge sider og lukket den godt ned. Det samme gælder for kandidaten, derfor er du altid som kandidat velkommen til en grundig tilbagemelding. Det er her kvalitet viser sig i din rekruttering.

Mange benytter ”der var en mere erfaren” undskyldningen i afslaget, men det kan også være ting som kemien eller at motivationen. Eller kort og godt, at den ansættende leder havde en bedre opfattelse af en anden kandidat.


Jeg syntes, at man som rekrutteringspartner skal være ærlig og konstruktiv. Derfor er det vigtigt at give en ordentlig tilbagemelding, for du skal have svar på om der er noget du kan gøre anderledes.


En konstruktiv tilbagemelding til en kandidat der har været til samtale, kan man altid få ved rekrutteringspartneren. Jeg bliver glad hvis kandidater tager fat i mig, for vi får ofte en god snak og alle partner får noget at arbejde videre med.


Måske står rekrutteringspartneren og har en anden stilling på hånden, eller bare kan skubbe dig i en god retning.

I min verden er det god kvalitet, at kontakte dem man har haft samtaler med og give en tilbagemelding med tyngde. Selvom du ikke får jobbet, kan det godt være en god oplevelse at møde en virksomhed, der har styr på processerne og behandler deres kandidater med respekt og ordentlighed.