Efter en opsigelse kan man godt være rigtig vred.

Efter en opsigelse kan man godt være rigtig vred.

Faserne du kommer igennem efter opsigelsen

Når man er blevet opsagt, så reagerer man. Der er flere faser og forskellige reaktioner man typisk kommer igennem. Hvis du er forberedt på faserne, så er de ikke skræmmende.

1.

Lige efter fyringen kommer man igennem chokfasen. Alt omkring dig stopper og alting er imod dig. Nogle får fysiske reaktioner og andre oplever at have lyst til at forsvinde fra jordens overflade.

Der er ikke en rigtig måde at reagere på, men det skræmmer de fleste, at der kommer en kraftig reaktion. Mit bedste råd er at ride stormen af. Du oplever det med forskellig styrke, men det er ikke det rigtige tidspunkt at være aktiv og sende ansøgninger ud. For når chokket aftager og du træder ind i den næste fase, ser du mere klart på situationen.

Så du skal IKKE søge job, mens du er i chokfasen. 

Fasen er kampfasen. Du er sur og skuffet, typisk er du klar til kamp. Tankerne om din tidligere arbejdsgiver er ikke just positive og du har mest lyst til at råbe ad verden. 

Dit negative verdenssyn er ikke særligt formålstjeneligt, du kan opleve meget destruktive tanker om dig selv, dine omgivelser og måske også din tidligere arbejdsgiver.


Du har typisk også travlt med at placere skyld og gennemtænke, om der har været signaler på, at det var dig der skulle ud.

Glem disse tanker, de vil dig ikke noget godt.

Den tredje fase er "ro-på" fasen. Du har nu fundet dig selv og kan begynde at arbejde på at finde et nyt arbejde. Du kan stadig blive trukket tilbage i de andre faser, men det sker ikke så ofte.

Kig på dig selv, hvad har du brug for. Skal du have hjælp og med hvad? Hvilke muligheder har du, hvem kan hjælpe og hvordan kommer du videre. Det kan godt lyde nøgternt, men det er nu du skal lægge din slagplan for at komme videre. Der er mange ting du skal overveje:

- Er mit ansøgningsmateriale godt?

- Er mit netværk tilstrækkeligt? Eller skal det udvides? Med hvem?

- Hvilken branche vil jeg gerne arbejde i?

- Hvad er min næste stilling?

- Er der nogen der kan hjælpe mig på vej? Er der nogen jeg kan opsøge og få hjælp af?

- Hvad er min strategi og tidsplan?

- Hvordan skal min dag og uge planlægges i detaljer?

Det er mange spørgsmål, men de er vigtige. For nu former du din helt egen vej ind i dit næste job. Specielt sidste punkt er ofte overset. Den lavpraktiske planlægning af dagen og ugen er vigtig. 


Så hvordan griber du kommunikationen an? Det kan du læse mere om her.