A - Arbejde søges

Hvis du søger arbejde kan det være en god ide, at skrive på din Linked In profil, at du er på jagt efter dit næste job. Linked In (se denne) bør indgå i alle jobsøgningsprocesser, da det er et fagligt netværk hvor du kan fortælle hvem du er og hvad du kan. Ikke alle stillinger slås op på jobportalerne og et ledigt job kan sagtens blive besat ved, at man har søgt efter profilen i netværket. 

Derfor er det vigtigt at være åben omkring jobsøgning. Husk på at alle har været ledige, så smid tabuhatten væk og vær åben omkring det.

Ansøgning

Din ansøgning er en præsentation af dig og din motivation. Den skal typisk ikke fylde mere end én side. Der er mange diskussioner om den er vigtig for ansættelsesprocessen, da flere mener, at det relevante står i CV ´  et (se dette).


Derfor er en god ansøgning er bygget op så alt det vigtigste står øverst. Her kan ”rødvins-modellen” benyttes. I korte træk går den ud på, at drikke et par glas rødvin og derefter formulerer det man gerne ville skrive. Ikke for at opfordre til druk, men det virker at få løsnet op for pænheden og de fastlåste begrænsninger.


Jeg vil som rekrutteringspartner hellere læse en ansøgning med kant, end en der er korrekt og fyldt med floskler. Pas på med flosklerne, for de er ikke så originale som man selv tror. Når man har læst om Pippi modellen (Det har jeg aldrig prøvet, så det kan jeg godt) tilpas mange gange, bliver man Pippitræt. Så drop dem og lav hellere noget originalt selv.

Anbefalinger

Anbefalinger eller referencer, er en vigtig del af din jobsøgning. De fleste steder vil man bede om referencer, så man kan få et grundigere kendskab til kandidaten.


Man skal som udgangspunkt ikke vedlægge anbefalinger eller referencer i ansøgningsmaterialet. Du bliver bedt om at udlevere referencer hvis det er aktuelt til en samtale eller typisk efter samtalen.


En god anbefaling kommer hele vejen rundt og vil typisk indeholde positive såvel som mindre positive udtalelser. Så du skal ikke frygte at udlevere en anbefaling eller kontaktoplysninger til en reference.

CV

Dit CV eller Curricullum Vitae, er en læsevenlig gennemgang af din karriere. Du kan bygge det op på mange måder, eksempelvis kronologisk, omvendt kronologisk, fagligt, personligt eller teknisk. Det er stillingen du søger, der afgører hvad der er bedst og dine personlige preferencer.


Sørg for at gøre dig umage med dit CV for det er det der primært bliver brugt til at gennemgå din karriere og er et vigtigt værktøj for en eventuelt rekrutteringskonsulent eller ansættende leder.

Dit CV er uden tvivl det vigtigste personlige dokument i ansøgningsprocessen, da det skal give et hurtigt overblik over din erfaring og vejen til der, hvor du er nu.  Rekrutteringskonsulenten kan også benytte også CV Match fra en emnebank eller Linked In, for at finde de rigtige kandidater til ledige jobs. Så brug lidt ekstra krudt på dit CV, det kommer ofte godt igen.

Etik i rekrutteringen

Har du nogensinde prøvet at sende en ansøgning og ikke få et svar. Derfor er etik vigtigt i rekrutteringen! Det bliver sagt ofte og flere gange, for det er vigtigt at vide, at etik og employer branding hænger nøje sammen.


Derfor skal man have etik med hele vejen i processen. Som arbejdsgiver skal du stille dig selv spørgsmålet: "Hvordan håndterer mine HR folk, de kandidater der søger?" Det er interessant uaset om det er eksterne eller interne HR-folk du samarbejder med.

For en forkert samarbejdspartner kan ødelægge mange processer i fremtiden med uhensigtsmæssig optræden. Når annoncen skrives, skal den ledige stilling ikke oversælges.


I behandlingen af dokumenter, skal et sikkert og GDPR godkendt system benyttes og sikre at uvedkommende ikke kan komme ind i systemet og kigge. Under samtalerne, overholdes reglerne for det der må spørges om og bliver der stillet de spørgsmål som der skal.


Bliver kandidater behandlet med respekt under samtalerne og har de en god oplevelse. Efter samtalerne, gives der afslag med forklaring eller mulighed for at få en forklaring, som eksempelvis kan/må kandidaterne ringe og få en længere uddybning.


Bliver rekrutteringen lukket med de rette tidsterminer og data slettes, når det ikke er aktuelt mere. Du har mange overvejelser i en rekruttering, derfor er det vigtigt at benytte en erfaren specialist og som kan styre processen for dig.


En fejlansættelse kan koste op til seks måneders løn, siger beregningerne, har du lyst til at smide det ud af vinduet?

Executive search

Executive search indeholder typisk headhunting, efter en tung ledelses- eller specialiststilling. Det er et begreb der benyttes for at markere, at det er en dyrere løsning og at man prioriterer stillingen højt.

Når Headhunteren går i gang, er der typisk et hold omkring søgningen og nogle af processerne er meget langvarige for at finde et perfekt match og en mere intensiv testning.

Husk på at der er en stor forskel på at være blevet headhuntet og at være blevet opfordret til at søge en stilling. Mere herom i podcasten af jobeksperten (link) (Se iøvrigt headhunter)